neděle 26. července 2015

Vaše dotazy

Nabízíme poradenství v oblasti chovu ryb Betta splendens a akvaristiky. Máte-li otázku či nějaký problém související s bojovnicemi nebo Vás zajímá něco jiného týkající se akvaristiky, neváhejte a ptejte se. Zde (pod tímto příspěvkem) je Váš prostor :)


LPD

64 komentářů:

  1. Dobrý den, svému beťákovi chci pořídit větší akvárko (10l), filtr používat zatím nechci, ale chtěla bych radu jak akvárko správně čistit. Známá mi psala, že nečistit celé jen třeba čtvrt vody a až po čase čistit celé. Tak č itak bych to chtěla vysvětlit, poradit. Momentálně ho mám ve 3l "bettáriu", ale to je jednoduše nedostačující alespoň dle mého - tohle akvárko čistím jednou týdně celé, ale nevím jak na to až budu mít to větší. A ještě bych se chtěla zeptat jak je to s chovem samičky betty? Dá se chovat stejně jako samec betty? Tím myslím jedna samička žijící samostatně v jednom akváriu? Budu moc ráda, když mi tyto otázky zodpovíte a předem děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      za 10l bude beťák určitě rád. Při pravidelné údržbě se obejdete bez filtru. Očista akvária je velmi jednoduchá, stačí pravidelně pomocí hadice odsát nečistoty, zbytky krmiva aj. ze dna a vyměnit část vody (např. 1/3 vody týdně). Celý objem neměňte, přišla byste tak o cenné bakterie, které pomáhají udržovat akvárium funkční. Tyto nitrifikační bakterie se v akváriu usídlí zhruba po 3 týdnech od založení.
      Jen zabrouzdám k rostlinné složce akvária.. Rostlinky jsou dobrými pomocníky s odbouráváním látek, které mohou být pro ryby poněkud nemilé. K bojovnicím jsou ideální jemnolisté rostliny, např. řečanka (Najas sp.).
      Samičku můžete chovat ve stejných podmínkách jako samce, případně je možné mít více samic pohromadě. V takovém případě ale musí být nádrž dostatečně velká pro daný počet rybek a ideálně hustě zarostlá.
      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Chci Vám moc a moc poděkovat za opravdu rychlou odezvu a skvělé rady. Rostlinky už mi poslala kamarádka a pokud jim já sama neublížím tak už se beťák bude brzy mít kde zabydlet. :´D Ještě jednou velké díky a přeji pestrý odchov bettiček. ;) Obšilová

      Vymazat
    3. Děkujeme, i Vám přejeme úspěšný chov :)
      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    4. Dobrý den,
      tak jsem si vzpomněla ještě na jednu otázku. Když budu v novém akváriu jednou za týden čistit např. tu 1/3 vody, mám do akvárka opět přidat ustálovač vody? Momentálně to dělám tak, že když vyčistím akvárko a naleji do něj novou vodu tak do vodu přikápnu i ustálovač, ale jak tomu bude když budu čistit jen část vody?

      Děkuji Obšilová

      Vymazat
    5. Osobně jsem odpůrcem zbytečné chemie a žádné takové přípravky nepoužívám. Stačí, když vodu necháte 24 hodin odstát, aby z vody vyprchal případný chlor a žádné další úpravy nejsou třeba. Pokud chcete vodu pro beťáka lehce zkvalitnit a nevadí Vám její jantarový odstín, můžete do akvária přidávat list mandlovníku, případně se dá použít Torben, ten seženete běžně v akvaristice.
      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  2. Psala jsem vam sz na fb dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, mám na Vás dotaz. Pořídila jsem dětem samce Betty. Nejdříve v malé nádobě, pak jsem mu koupila 20 l akvárium set se světlem a filtrem. Do většího akvária jsem mu koupila 3 samičky, akvárium osadila živými rostlinkami a přidala i kořen. Následně jsem ještě dokoupila i topítko a vytápím jim akvárium na 27 stupňů. Po cca 3 týdnech se najednou všem jakoby slepily ploutve. Vodu měním 1x týdně 1/3. Ještě jsem jim přidala 2 pancéřníčky. Filtr jsem neměla zapnutý pořád, přes noc jsem ho vypínala a při odchodu z bytu také. Filtr při výměně vody propírám. Na různých fórech na netu jsem našla přidat lžíci soli do vody. Dnes jsem koupila Preventin a přidala i od Sery Bio Nitrivec. Jelikož jsem začátečník, tak potřebuji poradit. Nikde jsem se nějakou radu přímo mířenou na tento problém nedočetla. Bud moc ráda, když mi poradíte jako zkušení chovatelé. Děkuji Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      vezmu to popořadě. Chválím zvětšení objemu pro samce na 20l, ALE byla chyba tam přidávat další ryby. Pro trvalé soužití obou pohlaví (1 samec+3 samice) je 20l hodně málo. Volil bych min. 50l a podmínkou je opravdu hustě zarostlá nádrž. Pancéřníčci by tam také být neměli a už vůbec ne v počtu 2 kusů, jsou to hejnové rybky. Teplota stačí klidně 25°C. Bojovnice mají rády kyselejší vodu, což se dá zajistit např. přidáním listí mandlovníku mořského, olšových šišek nebo koupit Torben. Další chyba je vypínání filtru. Ten by měl běžet nepřetržitě, protože se v něm usidlují velmi důležité bakterie, které po vypnutí filtru umírají. Bez nich je akvárium velmi nestabilní. Filtr stačí proprat, až ztratí podstatně výkon, a vždy ve vodě z akvária. Další věc je, že by mělo být akvárium v provozu alespoň 3 týdny, než se do něj přidají ryby.
      Slepené ploutve mohou být známka oodinia, podívejte se, zda rybky nemají bělavý povlak po celém těle. Jako léčba je potom účinná např. eSHa 2000. V každém případě bych se po vyléčení snažil co nejdříve dát pryč nadbytečné rybky nebo pořídit větší akvárium.

      Vím, že jsem moc nepotěšil, ale říkám to na rovinu, ať víte, na co se zaměřit a co dělat jinak.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Dobrý den Pavle, děkuji za odpovědi. Já to s těmi pancéřníčky asi pletu, jsou to takoví ti sumečci, co se živí řasami, asi jsou to krunýřovci, jeden je tmavý se světlými skvrnami, druhý albín. Filtr jsem nechala již stále puštěný, topítko také. Samičky bych řekla, že jsou na tom lépe, ale samec je stále u hladiny, nechce žrát a často se nadechuje. Ještě jsem zapomněla zmínit, že před pár dny se zakalilo akvárium a přidávala jsem tam přípravek na řasy a hnojivo na rostliny. Je možné, že jsem to způsobila tímto? Jinak rybičky nemají bílý povlak. Jen ty slepené ploutve. Soužití samce se samicemi je v pohodě. Původně jsem mu ještě přikoupila ještě další dvě samice jiné barvy, ale jedna z nich ho napadla a okousala ploutve. Druhý den tato samice uhynula a poté i ta druhá stejně barevná. Modré samice ho nenapadají a ty to přežily také. Je pravda, že samec trochu pobledl. Mám je tedy léčit tím eSHa 2000? Lze toto léčivo zakoupit běžně v akvaristice? Dá se někde koupit třeba nějaká příručka pro chov těchto rybiček? Bohužel větší akvárium pořídit nemohu, to už by mě asi manžel vyhodil ;-), ani ho nemáme kam umístit. Děkuji Lucie

      Vymazat
    3. Tak pro ty už je to tuplem naprosto nevyhovující a určitě bych je dal co nejdřív pryč. Nevím, zda přípravky mohly způsobit zákal, spíš bych to připsal přerybnění a nestabilnímu prostředí v akváriu. Bílý zákal je způsoben nálevníky.
      Příručka žádná není, ale ono tohle není úplně o bojovnicích, jako spíš o akvaristice celkově.
      Vidím, že jste mi psala e-mail, tak budu pokračovat v konverzaci tam.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  4. Dobrý den,chtěl bych kulové akvárium pro jednoho samečka beta. Jaké by mělo mít rozměry a jaký je váš názor na akvária tvaru koule. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      můj názor na kulatá akvária pravděpodobně neladí s Vaším. Koule je dle mého dobrá jako dekorativní doplněk s vodními či vlhkomilnými rostlinami, nikoli však s rybkami.
      Pokud chcete jednoho beťáka pro potěchu oka, volil bych akvárium o objemu alespoň 10l. Samozřejmě záleží na Vás a Vašich možnostech, víc místa rybka ocení.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  5. Dobrý den, chtěla bych poradit jak změkčit vodu?? máme tu strašně tvrdou :( A zajímalo by mě zda Bette nevadí v akvárku společnost krunýřovců a čichavců zakrslých?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      nejlepší možnost je použití reversní osmózy, ale to pro jedno akvárium nepředpokládám. Použít se dá také dešťová voda nebo namíchat Vaši tvrdou s destilovanou. Jak moc tvrdá voda u Vás je?
      Soužití s krunýřovci i čichavci zakrslými by mělo být bez problémů.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Měřila jsem vodu testovacíma papírkama a vyšlo mě >21°dGH, tak máme asi zde v Pardubicích velmi tvrdou vodu. Zatím mám jen 2 živé rostlinky. Akvárko je 54litrové a přes týden zajeté. Kromě té tvrdosti a zbytku jídla to je celkem v pořádku. Myslíte že odkalovač dna mí výrazně pomůže se zbytky jídla a výkalu? Mám zakladí Filtr - jet-80 380litru/hodinu. Což asi moc nefunguje. :(

      Vymazat
    3. To je dost tvrdá voda, u nás jsou hodnoty poloviční. Bojovnice jsou poměrně tolerantní, co se kvality vody týče a myslím, že i v takové vodě může žít beťák bez omezení.
      Určitě přidejte rostlinky. Pochopil jsem to tak, že už jsou rybky v akváriu, to není úplně ideální. Akvárium by se mělo zajíždět alespoň 2-3 týdny, po tu dobu se v něm množí bakterie nezbytné pro fungování toho vratkého "ekosystému". Zbytkům se dá předejít jednoduše tím, že budete krmit tak, aby rybky vše spotřebovaly. Zda použít odkalovač nebo ne, to už je na Vás.
      Popřemýšlel bych o jiném filtru, ten stávající sice dělá proud, ale moc toho nepřefiltruje. Základ kvalitní filtrace je velká plocha filtračního média.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  6. Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak často krmit samce bojovnice a kolik kuliček takových běžných granulek. Na internetu jsou totiž různé názory, jako 3 x denne, 1x denne, 2 x do týdne, tak fakt nevím. Dále se píše, že se krmí po dobu dvou minut, ale to mi příde opravdu hodne, za ten čas by sežral toho strašne moc. Nechi rybku překrmovat, tak by se hodil spíše počet zrníček (granulí) a jak často. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      my krmíme rybky 2x denně, ale není problém krmit pouze jednou. Beťákovi také neuškodí, když dostane jednou za týden či dva jeden den půst. Co se týče krmné dávky, nevím, co používáte za granulát, ale řekněme do 7-10 "kuliček" na jedno krmení. Samozřejmě to nepočítejte, je to jen orientační množství. Zdravá bojovnice je věčně hladová. Pro posílení kondice doporučuji krmit různými krmivy, ne jen jedním.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  7. Dobrý den, zakoupila jsem dneska rostlinky do akvária. Jsem začátečník a chci se zeptat za jak dlouho mohu rostlinky do akvária nastěhovat? Je to úplně nové akvárium. Napustila jsem do něj vodu a nevím jak dlouho čekat než do ní budu moci rostlinky vložit. Na dno chci dát jemnější štěrk. A až rostlinky nastěhuji, za jak dlouho do akvárka budu moci vpustit mého samečka betty?
    Předem mockrát děkuji za odpověď K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      rostliny se sází do akvária již při založení. Do nádrže vložte substrát, osázejte ji rostlinkami.. zkrátka uveďte akvárium kompletně do provozu. Nádrž potom nechte alespoň 3 týdny zaběhnout. V té době se tvoří užitečné bakterie, které jsou nezbytné pro udržení mnohdy chatrné rovnováhy v tom malém "ekosystému". Po zaběhnutí můžete pořídit beťáka.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  8. Dobrý večer,
    děkuji za odpověď. Bettu již mám, ale chci ho přestěhovat do většího akvária. Jednu rostlinku jsem zakoupila v jakoby květináčku (obyč plastový, černý z měkkého plastu). Po vytažení jsem zjistila, že je v (jak to dobře popsat) žluté vatě. Zdá se mi té vaty hodně a rostlinka jakoby se z ní dala částečně vyprostit. Mám to udělat a rostlinku pak více zahrabat do substrátu nebo ji nechat celou se vším v čem byla? Snažila jsem se toho nastudovat si co nejvíce, ale i po přečtení různých článků si nejsem jistá.

    Děkuji K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, do těchto květináčků se rostliny balí při rozvozu do prodeje. Z oné vaty vyjměte rostlinku úplně a zasaďte ji do substrátu.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Mockrát Vám děkuji! :-)

      Vymazat
    3. Není vůbec za co, přejeme mnoho úspěchů :)

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  9. Dobrý večer, nedávno jsem Vám sem psala s otázkami ohledně rostlinek. Dneska jsem nestěhovala bettu do akvária. Rostlinky jsem tam vsadila před 2 týdny. Posílám fotku jedné rostlinky, u které jsem se ptala jestli vybalit z té vaty. Stačí to takto nebo to chce opravdu úplně "odrbat" z vaty a zasadit jen tak. Mám strach kvůli poškození kořenů, nechci rostlinku zrujnovat. Až potom budu čistit akvárium celé, stejně ji hádám budu muset vyndat a znovu zasadit?

    Děkuji K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě fotky, které se snad zobrazují:
      http://files.fotky74.webnode.cz/200001491-10417113af/Obraz2663.jpg
      http://files.fotky74.webnode.cz/200001187-6da196e9c8/Obraz2661.jpg

      K.

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      vatu odstraňte úplně. Nebojte, kořenům při troše opatrnosti nijak neublížíte.
      Proč byste ji při čištění vyndávala? Když budete pravidelně měnit část vody (např. 1/3 objemu každý týden), nemusíte provádět žádné "kompletní čištění". V akváriu jsou užitečné bakterie, které byste tím usmrtila a nikdy by nedošlo k nastolení alespoň z části fungující rovnováhy. Stejně tak byste častým přesazováním stresovala rostliny.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  10. Dobrý den,

    narazila jsem na Vás na jedné FB skupině. Už delší dobu si chci pořídit rybičku. Koukala jsem se na nějaká akvária a líbilo by se mi toto: https://www.mall.cz/akvaria/tetra-akvarium-set-cascade-led-bily-68-l?v=715259. (doufám, že se odkaz zobrazí, případně se jedná o akvárium: Tetra Akvárium set Cascade LED bílý 6,8 L).
    Zajímalo by mě zda je vhodné pro rybičku typu betta, případně jaké akvárium by jste mi poradili. Nechci prozatím utratit moc peněz, ovšem pokud by se mi akvaristika opravdu zalíbila, tak bych si koupila akvárium větší a kvalitnější. Jsem začátečník, takže bych si ráda koupila přímo nějaký set vhodný pokud možno pro tento druh rybek.
    Pokud se toto akvárium ovšem pro tyto rybičky vůbec nehodí, jaké rybičky byste mi tam doporučili. Předem moc děkuji za odpověď.

    S pozdravem
    Pavla Floriánová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,

      pokud opravdu nechcete zbytečně utrácet, koukněte radši po klasickém akváriu o objemu např. 20l, přikupte k němu obyčejný elementkový filtr, slabý vzduchovací motorek, topítko a nějaké světlo. Zde už si můžete trochu vyhrát s rostlinkami a vytvořit hezký kousek přírody. Věřte mi, že Vám to bude dělat mnohem víc radosti než tento set. Podobné sety jsou nehorázně předražené hračky, které nejsou pro ryby vhodné.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěl bych vnést do pléna jeden dotaz, nebo spíše problém: Asi před rokem jsem se začal věnovat akvaristice víc naplno, zařídil jsem si chovatelské zařízení a jako na jeden z prvních druhů jsem šel také na bojovničky. Chovný materiál od zkušenějšího kámoše - chovatele byl perfektní, jeho kluci i holky se činili, potěru bylo hodně a rychle rostl. Za 4 měsíce z nich byly pěkné mladé ryby. Současně jsem si ještě z jiného zdroje (rovnou přímo z Thajska z importu) pořídil dva samce abych naředil příbuznou krev. Tito samci byli méně životaschopní (to by mi ani tak moc nevadilo), jeden se nakonec s osvědčenou samicí vytřel a byl z toho pěkný výtěr. Za několik měsíců jsem ale pozoroval, že potěr prakticky neroste, zasekl se na nějakých 15 mm a při sebelepším krmení ne a ne povyrůst. Polovina jich je Double Tail a Koi, je mi líto to dávat pryč, i když teď po 5 měsících vypadají prakticky stejně jako dvouměsíční ryby. Spíš se pídím po příčinách. Možnosti které vidím: delší předusíkování (výpadek filtrace, špatná hygiena), nepříznivý genetický vliv od otce z importu, výpadek topítek? Vytíračka měla 12 l, přelovení potěru po 3 týdnech do 80 l dlouhého akvária. Důležitá věc: neměřil jsem pH a neměřil jsem dusík, odkaloval jsem pravidelně po několika dnech až týdnu a po dobu odchovu krmil artemií a živým planktonem. Celý, krásný, barevně a tvarově zajímavý výtěr je komplet zakrslý, setkali jste se někdy s tímto jevem? Pídím se po tom abych tomu příště předešel. Zrovna nyní se chystám na nové (doufám že velké :) ) výtěry.
    Velmi děkuji za zodpovězení mého obšírného dotazu a ať Vám to plave!
    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      s ničím podobným jsme se v chovu zatím nesetkali. Netroufnu si říct, co je příčinou. Zakrslý vzrůst by mohl být způsoben malým prostorem v kombinaci s mizernou údržbou, což ale ve Vašem případě neplatí. Při pravidelném odkalování a výměně části vody by neměl být problém s její kvalitou, stejně tak by nemělo mít na růst velký vliv pH, pokud se pohybuje kolem neutrálních hodnot. V krmení problém taky není, není vyloučen genetický podtext, ale to je jen hádání naslepo. U ryb z neznámého zdroje, kdy nejsou k dispozici žádné informace o rodičích apod. je to vždycky překvapení, někdy milé, jindy ne.
      Přejeme Vám mnoho zdaru v dalším chovu :)

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  12. Dobrý den, nenašel jsem kam jinam napsat zprávu . Chci se zeptat jestli by se u vás nenašla samička HM PK zbarvení Kambodža sháním ji do chovu. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      HMPK samici v tomto zbarvení bohužel nemáme.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. A máte v plánu toto zbarvení do odchovat?

      Vymazat
  13. Dobrý den. Měl jsem už dve bojovnice, ale pokaždé různě onemocněli, i když jsem se fakt snažil a podmínky i kvalitu vody jsem měl snad dokonalé. Začínám mít takové doměnky, jestli ty bojovnice z dovozu něčím nedopujú, aby vydrželi ty otřesné podmínky, ve kterých jsou převážené a prodávané. A proto jsem se rozhodl, že příští bojovnici si koupím od chovatele, kde rybka od narození žije v normálním prostředí a není stresována, ani dopována bůhví čím ;) Taky bych se rád s váma velice rád poradil ohledně chovu, protože ktoví co možná i já dělám blbě. No prosťe jsem se chtěl zeptat na to, kdy bude, anebo všeobecne kdy bývá nejlepší doba na návštevu u vás, abych měl co nejlepší výběr. Jestli máte nejaký priodický, pravidelný odchov, nebo se vám to rodí pruběžně a je jedno, kdy přidu. Moc Vám ďekuji za odpoveď. (Jsem z Ostravy, přijedu autem)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      napište prosím na e-mail lpdbetta@email.cz a domluvíme se.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  14. Dobrý den, přemýšlíme o návštěvě Hradecké burzy bylo by možné mi poslat co vše máte k mání a jestli by bylo možné koupit od vás i chovné páry. chtěl bych nějaké PK HM , HM . Dkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      jasně, není problém se domluvit :)

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  15. Dobrý den, svého času jsem se okrajově (nejsem akvarista) pokoušel o chov závojových bojovnic a rád bych se optal na problém, kvůli němuž jsem chov ukončil. Ryby jsem měl ve skleníku, kde byla další akvária a také terarijní zvířata, krmeny byly mraženými patentkami a artemií. Potíž byla s mladými separovanými samci (byli v prostoru bez dalších ryb i akvárií), umístěnými ve velkých petkách. Hygienu jsem zajišťoval tak, že každý samec měl svoje 2 lahve, v jedné bydlel, v druhé stála čistá voda a samce jsem asi co 3-6 dnů přehazoval. Krmeni byli denně v množství, které byli schopni v podstatě beze zbytku zkonzumovat. U všech takto chovanch samců došlo dříve či později k rozpadu ploutví. Použité léčivo si nepamatuji, určitě to byl nějaký doporučený přípravek proti bakt. rozpadu ploutví. Samci se jakoby vyléčili, ploutve s výrazným zjizvením začly dorůstat, aby se do 2-3 týdnů vše opakovalo. Díky za reakci a přeju hodně krásných rybek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      i v relativně čisté vodě mohou ryby podlehnout podobným chorobám z důvodu jiné stresové zátěže. Mnohdy stačí kolísání teploty, které nahlodá imunitu ryb. Pak už stačí jen krůček k propuknutí onemocnění. Byla teplota ve skleníku stabilní?

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Děkuji za reakci, to bude možná ten problém, teplota určitě stabilní nebyla, hodnoty si nepamatuji, samci byli na zastíněném místě, nicméně v letních dnech mohla teplota vzduchu ve skleníku dosahovat čtyřicítkových hodnot, k ráno třeba 28 stupňů, což je asi velký rozptyl. Pokud si pamatuji, samice a výtěry ve společných nádržích překrytých sklem, kde, předpokládám, teplota tak nekolísala, tímto problémem netrpěly nebo jen vzácně.
      tomáš

      Vymazat
  16. Zdravím, co je špatně v akvárku, popř.co s tím dělat, když mi asi měsíční potěr začne plavat ocáskem nahoru a pak uhyne? :/
    Děkuji za radu.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      pokud není akvárium dostatečně zakryté, může být problém zde. Zhruba od 3. týdne věku se rybky začínají nadechovat atmosférického vzduchu a vyvíjí se jim labyrint. Nejpozději od této fáze je nezbytné udržovat teplotu vzduchu nad hladinou stejnou jako je teplota vody. Chladnější vzduch či průvan mohou způsobit fatální následky.
      Problém však může být jinde, je to jen hádání, když neznáme více informací (péče, krmení, teplota atp.).

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Sklo nahoře je, tak si myslím, že v tom problém nebude. Filtr, topení na 25 stupňů...Vodu měním 1-2x týdně, chodím pro ni do studánky. Krmím žábronožkou a střídám to s mraženým viřníkem, rozkrmovala jsem Liqiminem. Rostlinky plovoucí nahoře, nevím, co je za druh :) Holé dno. Šnečci na čištění a dojídání zbytků :)
      Tak co je špatně? :/

      Vymazat
    3. Při výměnách vody je třeba, aby měla "čerstvá" voda podobné parametry včetně teploty. U potěru také nikdy neměňte naráz celý objem nádrže. Z toho, co píšete, žádnou zásadní chybu nevidím.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  17. Ahoj Pavle, mám jednu otázku. Jak poznám že mám samce či samičku? Poznám to podle bílé bodky mezi spodníma ploutvema? pokud ji tam má tak je to samička? já jen že zrovna tato mrška je agresivní vůči ostatním jinak ostatní v pohodě. mám 2 samičky a 1 samce a v druhém akva stejné osazenstvo každé 24L

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,
    budu moc moc ráda, když mi poradíte. Patřím k těm, co se na ně nadává, že dali Bettu do 3l akvaria. No byl to dárek pro syna, ve zverimexu nám tak poradili, nevěděli jsme o tom nic, a bylo pro mě scifi se starat o velké akvarium. Naše betta i po roce byla v tom celkem ok, ale teď se jí zvětšilo oko. Takže jsem načetla, co se dalo, že to je v podstatě naše chyba (malé akvárko, kvalita vody). Nevím, jestli to rybička může přežít, ráda bych to zkusila, mám k ní vztah a mám blbý pocit, že za to můžeme my, že onemocněla.
    I když se tedy na netu píše, že na Bettu aspoň 20 l, tak prostě i ohledně umístění (dobrý podklad vzhledem k nosnosti, ne v průvanu atd.), asi nejsem schopná v našem bytě vymyslet lepší variantu, než 10 l, s topítkem, filtrem, osvětlením a živýma kytkama.
    Moje dotazy:
    --je těch 10 l pořád blbá varianta, nebo už aspoň dostatečná a důstojná pro 1 betu či beťáka?
    -- Bohužel jako na potvoru budu následující týden 3 dny pryč. Větší akvárko, aby se zajelo, tedy na přestěhování nestihnu a nemůžu měnit vodu či pečovat o teplotu v tom 3l, což teď, co onemocněla, dělám každý den a ryba i přes to nemocný oko ožila, plave, žere.
    Jako krizová varianta mě napadlo koupit už teď ten 10 l set - ale nezakládat žádné rostliny, dát na ty 3 dny, co tu nebudu, aspoň část vody, (tolik aby se ponořilo topítko, filtr je asi blbost, že jo) ), holt na tu chvíli umělý kytky, aby tam měla aspoň něco a vodu bych vyměnila po návratu komplet a pak to dál řešila směrem k založení akvárka. Nevím co je blbší, jestli jí nechat v těch 3 l ve vodě cca 19-20 st., nebo jestli bude ve větším stresu v tom novým akva, ale ohřívaný.
    Budu vám fakt moc vděčná za rychlou odpověd, na žádný akva web si netroufnu vlíst, by mě rozcupovali:-), 2 dny ležím na netu a studuju, co se dá. Potřebuju najít nějakou "zdravou selskou" variantu na přechodnou dobu (těch 3 dnů, ale i pár týdnů, než založím akvárko), třeba je ještě možnost, že se rybka zachrání (nebo už to nepůjde?).
    Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      odpověděl jsem na Vaši zprávu v e-mailu :)

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  19. Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na problém s rozpadem blanitých tkání kolem paprsků ocasní ploutve. Popřípadě podlouhlých děr v blanitých částech ocasní ploutve. Myslím si že o bakteriální rozpad nejde protože u ryb chybí další průvodní znaky jako bělavá tlamka a okraje šupin. Ryby jsou vitální a žádné změny v chování u nich nepozoruji. Tento problém se vždy projevil u nedávno koupených dlouhoploutvých samců. Samice mají ploutve v pořádku. Akvárium je zaběhnuté s krycím sklem, nepřerybněné, pestrá strava, vnější filtr, osazené rostlinami a vodu pravidelně při výměně jemně dosoluji. Teplota pokojová kolem 26C bez topítka. Chtěl bych se zeptat zda na zmíněné třepení ploutví může mít vliv stres ryb z převozu, nízká teplota popřípadě salinita vody? Velice Vám děkuji za odpověď!Bob.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      o bakteriální rozpad se jednat může. Nemusí to však být tak agresivní forma, takže často postačí jen udržovat čisto a zastaví se bez medikace. Závojoví samci jsou na podobná onemocnění velmi citliví a mnohdy stačí právě zmíněný stres při přepravě nebo výraznější zakolísání teploty. Sůl bych do akvária jako prevenci nedával, je to zbytečné. Pouze v případě využití jako léčiva.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď! Zmátlo mě že to postihuje pouze ty samce. Ostatní ryby i dlouhoocasé to ve společenské nadrzi nenapadá. Tak budu doufat. Bob

      Vymazat
  20. Dobrý den
    Jakého stáří se v průměru 1samec,2samice bety.
    Při teplotě 25c 80l nádrž hustě zarostlé dno.
    Osazenstvo sekavci,gubky,a bety 1 samec 2 samice,krevetky,šneci,škeble.
    děkuji :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      průměrný věk dožití je u bojovnic okolo 2 let, nicméně v dobře fungující nádrži s minimem stresových faktorů nejsou vyjímkou rybky, jež spokojeně dožijí i 3 let. Starší jedinci už jsou spíše ojedinělý jev.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  21. Dobrý den, kolik mám dát rybičce jídla? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      nevím, k jakému se otázka vztahuje krmivu, ale u granulátu řekněme 6-10 granulek na jedno krmení (orientačně). U mraženého nebo živého krmiva můžete rybce klidně trochu dopřát. V každém případě doporučuji udělat rybce pestrý jídelníček a střídat různá krmiva.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  22. Dobrý večer. Moc rád bych uvítal informace ohledně chovu bojovnic. Měl bych mnoho otázek, ale hlavní problém, který mě trápí je, že když si domů přinesu bettu, tak ze začátku je živá, hrozí na vše kolem sebe, ale po nějaké době úplně zchřadne je bez zájmu, jakoby se jí slepí ploutve a vůbec nereaguje ani na svůj odraz v zrcadle. (stejně to je u samců i samic). Mají vodu cca 21°C-22°C a krmím je víceméně živou potravou (patentka, koretra), pouze když dojde, tak mražené nítěnky a patentky. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      zásadní chyba bude v tomto případě teplota. Jako úplné minimum bych stanovil 24°C, ideální je 25-26°C. Dlouhodobě nižší teplota způsobuj stres, který má za následek oslabení imunity a tím pádem se ryba stává terčem nejrůznějších patogenů. Slepené ploutve by mohly napovídat k oodiniu (obrněnka), to je u bojovnic poměrně časté onemocnění které se dá dobře léčit. Je však nutné vyřešit problém s nízkou teplotou, jinak se onemocnění bude stále vracet.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  23. Děkuji Vám moc za čas a odpověď. Bylo by možno dále komunikovat přes mail, abych tu zbytečně nezahlcoval vlákno? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, jsem k dispozici na e-mailu lpdbetta@email.cz :)

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat
  24. Dobry den, chci se zeptat, jestli ma nekdo podobnou zkusenost s nasledujici situaci popripade i reseni; Nase bojovnice zacala pred par dny mene plavat(vice levitovat), ale hlavne se zacala schovavat mezi kameny, ktere zakryvaji filtr/vzduchovani. (Jako kdyby tam spala, ale dela to dost casto) Take ma dost svesene ploutve. Nevite nekdo, proc by se tak mohla chovat? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den,
    Mám už druhým rokem samce betty, celou dobu ve vyborne kondici i ploutve měl krásné. Dnes zjištění ze nemůže plavat a to z důvodu slepene zadní ploutve (žádné bílé tečky ani nic jiného) pouze slepena ploutev. Akvárium mám 7l s filtrem, okysliceni vody je tedy take zajištěno a světlo je take. V akváriu živé rostlinky. Žádná radikální změna neproběhla.
    Prosím co se mohlo stát? Dekuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      zkuste na rybku posvítit z boku a současně pozorovat shora, zda na něm pod určitým úhlem světla neuvidíte jemný světlý poprašek. Slepené ploutve jsou často jedním z projevů napadení oodiniem. Dobře účinkuje např. kombinace eSHy exit a eSHy 2000. Mohlo dojít z nějakého důvodu k oslabení imunity (může souviset i s věkem) a patogeny, které jsou ve vodě běžně přítomné, se takové situace ihned chytí.

      Pavel
      (LPD)

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor :)